دکتر توپچی نژاد: خدمات مهندسی با تکمیل اسکلت ساختمان به پایان نمی‌رسد / جزئیات نامناسب طراحی در زلزله‌های خفیف خسارت به بار می‌آورد - صفحه نخست

به گزارش روابط عمومی دانشگاه رازی، دکتر توپچی نژاد در دومین نشست علمی دانشگاه که با محوریت زلزله سرپل ذهاب برگزار شد، پیرامون «ارزیابی رفتار اجزای سازه‌ای و غیر سازه‌ای ساختمان‌ها» به سخنرانی پرداخت.

وی با ارزیابی مؤلفه‌های افقی شتاب زلزله سرپل ذهاب اظهار کرد: سطح خطر زلزله مذکور برای بسیاری از سازه‌ها در حد زلزله طرح استاندارد ۲۸۰۰ ایران و یا شدیدتر از آن بوده است و درنتیجه وقوع آسیب‌های سازه‌ای و غیر سازه‌ای به ساختمان‌ها در شهر سرپل ذهاب پذیرفته است.

وی با بیان نمونه‌هایی از آسیب‌های سازه‌ای غیرقابل‌قبول در ساختمان‌های بتنی و فلزی شهر سرپل گفت: هر نوع آسیب قابل‌قبول نبوده و چنانچه اجزای سازه‌ای و غیر سازه‌ای به‌درستی طرح و اجرا شده باشند مودهای گسیختگی معینی باید در آن‌ها ایجاد شود.

دکتر توپچی نژاد در خصوص اجزای غیر سازه‌ای مانند دیوارهای پیرامونی و پارتیشن‌های ساختمان که عمدتاً در زلزله سرپل ذهاب دچار فروریزش شده بودند، افزود: حتی اگر سقف ساختمان فرونریخته باشد و یا اجزای سازه‌ای آن دچار خسارات جدی نشده باشند، فروریختن دیوارها به معنای عدم تأمین عملکرد ایمنی جانی مدنظر استاندارد ۲۸۰۰ است.

وی تأکید کرد: نباید تصور کنیم که خدمات مهندسی با تکمیل اسکلت ساختمان به پایان رسیده و یا کم‌رنگ می‌گردند، جزئیات نامناسب طراحی و یا اجرای دیوارها و تیغه‌های بنایی که ترد و شکننده هستند سبب می‌شود تا با تغییر شکل‌های قاب ساختمان، دیوارهای مذکور حتی در زلزله‌های خفیف دچار خسارت گردند و این همان اتفاقی بود که در بسیاری از ساختمان‌ها در شهر کرمانشاه به وقوع پیوست.

این استاد دانشگاه، بیان کرد: دیوارها و پارتیشن‌ها باید از دیوارهای خشک (drywall) و یا دیوارهای پانل سه‌بعدی با طرح و نظارت مهندسین مجرب ساخته شود که در این صورت در قیاس با دیوارهای سفالی و یا بلوکی متداول از ویژگی‌های لازم در تأمین ایمنی جانی ساکنان ساختمان هنگام زلزله برخوردار خواهند بود.

توپچی نژاد در پایان ضمن اشاره به آمار تلفات جانی زلزله‌های یکصد سال گذشته کشور اظهار داشت: درنهایت در وقوع حوادث و بلایایی مانند زلزله و به بار آمدن خسارات فراوان باید توجه داشت که «طراح، مجری، ناظر، ما متهمیم.