دکتر جباری: لزوم تحول بنیادی در روش‌های برنامه‌ریزی ملی و منطقه‌ای / تداخل در وظایف بزرگترین مانع در بازسازی و توسعه ملی برای مقابله با بحران‌ها است - صفحه نخست

به گزارش روابط عمومی دانشگاه رازی، دکتر ایرج جباری عضو هیئت‌علمی گروه جغرافیا در نشست «زلزله، مدیریت بحران و دورنمای آینده»، در خصوص «بررسی علمی ریشه‌های ناکارآمدی مدیریت بحران» به ایراد سخنرانی پرداخت . دکتر جباری با اشاره به اینکه زلزله در نتیجه رها شدن تنش‌های داخلی زمین رخ می‌دهد، افزود: این اتفاق می‌تواند  دلایل متعدد طبیعی و انسانی داشته باشد اما عمده‌ترین دلیل آن جابه‌جایی صفحات سنگ کره بر روی یک‌لایه سست و نرم  است که دور و نزدیک شدن یا  رد شدن آن‌ها از کنار یکدیگر باعث ایجاد کشش‌ها یا فشارها شده و در مواقعی که دیگر سنگ‌ها تاب مقاومت در برابر آن‌ها را نداشته باشند، انرژی رهاشده و مواد زمین را به لرزه درمی‌آورد .  وی تصریح کرد: زمین‌لرزه‌های ایران نیز از همین نوع بوده و حاصل برخورد دو صفحه‌ی ایران و عربستان‌اند. هنگام وقوع زمین‌لرزه چهار نوع موج اولیه، ثانویه، لاو و رایلی تولید می‌شود که خسارت‌ها عمدتاً نتیجه‌ی دو موج ثانویه و رایلی می‌باشند. عواملی مانند شیوه و زمان  ارتعاشات، ویژگی‌های محل ارتعاش و شیوه‌ی استقرار و ساخت‌وساز در محل نیز از عوامل تعیین‌کننده خسارت به‌حساب می‌آیند . دکتر جباری به بیان راهکارهای مدیریت خطر و مهار خسارت‌ پرداخت و گفت: اقدامات کاهنده یا تسکین ساز خسارت خطر مانند امداد در فاجعه و بیمه، اقدامات پیشگیرانه خطر شامل اقدامات فنی و مهندسی مانند رعایت آیین‌نامه‌های ساختمان‌سازی برای تعدیل حادثه و اقدامات سازشکارانه در برابر خطر شامل اقدامات علمی برای تعدیل آسیب‌پذیری انسان مانند آمادگی عمومی، پیش‌بینی و هشدار برای ترسیم نقشه کاربری زمین و آمایش سرزمین از مهم‌ترین راهکارهاست . این استاد دانشگاه، با اشاره به اینکه زلزله تنها عامل تهدید نیست، افزود: مجموعه‌ای از مخاطرات انسانی، طبیعی و بحران‌های محیطی وجود داردکه مهار همه آن‌ها در واقع کیفیت زندگی و سکونت را در جامعه می‌سازد . وی بیان کرد: از سوی دیگر  وجود یک خطر باعث رونق خطر دیگر می‌شود که ممکن است حل آن نیز مزمن باشد. بنابراین، برای اینکه این اقدامات پایدار باشند و هزینه‌های پرداخت‌شده برای آن‌ها اقتصادی باشد و سرمایه اجتماعی و انسانی صرف نشود، لازم است اقدامات با  یک روال منظم صورت گیرد . دکتر جباری اظهار داشت: دولت در زلزله سرپل ذهاب باید مطالعه گسترده‌ای را برای گرفتن درس از کمبودهای پیش‌آمده، انجام دهد تا اقدامات به‌طور سالم وارد مراحل علمی و فنی ازجمله آمایش سرزمین و کاربری شود . وی با تأکید بر اینکه در سطح ملی و منطقه‌ای باید در روش‌های برنامه‌ریزی تغییر اساسی صورت گیرد، افزود: این تغییر اساسی از نظم شروع می‌شود که مرحله اول آن عبارت است از این‌که هر سازمان، مجموعه یا ارگان به وظیفه خود آشنا باشد و سعی کند وظایف خود را به نحو احسن انجام دهد. تداخل در وظایف بزرگ‌ترین عامل مزاحم در بازسازی و توسعه ملی برای مقابله با خیلی از بحران‌هایی است که اکنون به کشور فشار وارد می‌کند .