دکتر شرفی: ضعف اجرای اتصالات در سازه‌های فولادی از عوامل اصلی بروز خسارات در زلزله سرپل ذهاب است - صفحه نخست

به گزارش روابط عمومی دانشگاه رازی، دکتر حسن شرفی در دومین نشست علمی دانشگاه رازی که پیش از ظهر امروز پنجشنبه (۷دی‌ماه ۱۳۹۶) با موضوع زلزله سرپل‌ذهاب برگزار شد، به مقایسه شرایط فنی و جزئیات زلزله‌ی ۲۱ آبان ماه امسال استان کرمانشاه با زلزله‌های مخرب سال‌های اخیر ازجمله زلزله‌های طبس و بم پرداخت.  وی در ادامه بیان کرد: زلزله‌های ویرانگر اخیر در کشور، مجموعه‌ای از سازوکارهای گسلش امتدادلغز، راندگی و معکوس را نشان می‌دهند که به نحوی پیچیدگی تحلیل لرزه‌خیزی زلزله‌های حادث شده در داخل کشور را چندین برابر می‌کند. دکتر شرفی با اشاره به اینکه بار لرزه‌ای اصلی زلزله‌ی سرپل‌ذهاب در فاصله‌ی زمانی حدود ۱۵ ثانیه و به‌صورت یک تکانه‌ی کاملاً شدید بوده است، گفت: مؤلفه‌ی شمالی - جنوبی زلزله‌ی سرپل ذهاب بعد از تصحیحات مربوطه شتاب افقی در حدود ۸۰ درصد شتاب ثقل را نشان می‌دهد.  وی اظهار داشت: با توجه به‌شدت تکانه‌ی زلزله در ایستگاه سرپل ذهاب، می‌توان نتیجه گرفت که شدت تکانه در ایستگاه ازگله از این مقدار هم بیشتر بوده است که متأسفانه ثبت نشده است. دکتر شرفی افزود: در ثانیه‌های اولیه‌ی پس از لرزش، مرکز لرزه‌نگاری USGS مرکز زلزله را شهر حلبچه ی عراق باقدرت ۷.۳ ریشتر ثبت کرد که به علت نزدیکی ازگله به این شهر، در ایران زلزله‌ی مزبور در بخش ازگله بیشترین لرزش را داشته است. وی افزود: زلزله‌ی اخیر کرمانشاه برخلاف زلزله‌های پیشین همانند زلزله‌های طبس و بم، نواحی میدان دور خود را با شتاب‌های قابل توجهی تحت تأثیر قرار داده است. به‌عنوان نمونه در ایستگاه میدان دور شهر کرمانشاه، حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از دامنه‌ی شتاب شوک اصلی حوزه نزدیک گسل ثبت شده است. دکتر شرفی ارتفاع شهرستان سرپل ذهاب از سطح دریا را حدود ۶۰۰ متر عنوان کرد و گفت: ارتفاع دشت ذهاب و قصرشیرین (سومار) حدود ۳۰۰ متر و ارتفاع شهر کرمانشاه از سطح دریا حدود ۱۳۰۰ متر است.  وی با اشاره به اینکه در یک پهنه‌ی طولی کمتر از ۲۰۰ کیلومتر، با تغییرات ارتفاعی تا ۱۰۰۰ متری مواجه هستیم، تصریح کرد: تغییرات ارتفاعی پهنه‌ی گسترش امواج لرزه‌ای اخیر، یکی از تفاوت‌های اساسی این زلزله با زلزله‌های قبلی بوده است. وی ضعف اجرای اتصالات در سازه‌های فولادی و نقص در آرماتوربندی و کیفیت پایین بتن مصرفی را از عوامل اصلی ایجاد خسارات هنگفت دانست و گفت: امواج سطحی لرزه‌ای حاصل از زلزله، از کف یک کاسه به اطراف و لبه‌های آن پراکنده شده‌اند.