اولین نشست "کمیته اخلاق در پژوهش های زیست پزشکی " دردانشگاه رازی

به گزارش روابط عمومی دانشگاه رازی، اولین نشست کمیته اخلاق در پژوهش‌های زیست‌پزشکی، سوم مهر ماه ۱۳۹۸، به ریاست دکتر محمدابراهیم اعلمی‌آل‌آقا و با حضور اعضا، در سالن جلسات معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه برگزار شد.

در این نشست، دکتر محمدابراهیم اعلمی‌آل‌آقا، با تبریک هفته دفاع مقدس و آرزوی توفیق روزافزون برای همه همکاران در سال تحصیلی جدید، ابراز امیدواری کرد: به یُمن این ایام، ان‌شاءالله منشا آثار و برکات بیشتری در حوزه علم و پژوهش باشیم.

رئیس دانشگاه در ادامه با تشکر از تلاش و حرکت جمعی همکاران در رعایت استانداردهای بالای پژوهشی، بیان داشت: اخیراً شاهد تاکیدات و مصوبات بسیاری در بحث «اخلاق در پژوهش» از ناحیه وزارت علوم هستیم و به تبع این رویه در وزارت بهداشت نیز وجود دارد.

ایشان با اشاره به جنبه‌های گسترده اخلاق در پژوهش، برگزاری نشست امروز را گامی رو به جلو در راستای رعایت استانداردهای لازم پژوهشی دانست و گفت: تلاش دانشگاه رازی در کنار دانشگاه علوم پزشکی بر این بوده که شان پژوهش در دانشگاه‌های استان به طور شایسته‌ای رعایت شود و در مجموع امروز عرصه‌های پژوهشی این دو دانشگاه در قیاس با عرصه‌های فعالیت دیگر در استان، مایه افتخار است.

ضرورت رعایت آخرین استانداردهای پژوهشی در انجام تحقیقات

دکتر اعلمی‌آل‌آقا با اشاره به شرایط مطلوب دانشگاه رازی در شاخص‌های پژوهشی، تاکید کرد: هرچقدر که ما بتوانیم در عرصه پژوهش بیشتر به رعایت استانداردهای لازم توجه کنیم، طبیعتاً در ثبت  و ضبط این اطلاعات در مجامع بین‌المللی توفیقات بیشتری را کسب خواهیم کرد.

دکتر اعلمی‌آل‌آقا با اشاره به رویکردهای جدید دانشگاه‌ها در عرصه پژوهش و پیوند تنگاتنگ آن با کار، تلاش و تقاضامحوری گفت: ما مکلّف هستیم که تحقیقات خود را با آخرین استانداردهای پژوهشی  انجام دهیم.

رئیس دانشگاه ابراز امیدواری کرد: با تلاش و رعایت هرچه بیشتر استانداردهای پژوهشی، بیش از پیش آینده روشن و با اقتدار بیشتری را برای پژوهش‌های اثرگذار در سطح جامعه داشته باشیم.

در ادامه، دکتر یاسر شهبازی مدیر امور پژوهشی دانشگاه رازی طی سخنانی اظهار داشت: در سال‌های اخیر با توجه به افزایش تعداد پایان‌نامه‌ها، کار پژوهش به ویژه انتشار نتایج حاصل از پژوهش‌هایی که در آنها از آزمودنی‌های انسانی استفاده می‌شود، نیازمند اخذ یک کُد اخلاق است و به تبع باید بر پایان‌نامه‌ها و پروپوزال‌هایی که به دست ما می‌رسد نظارت صورت بگیرد.

ایشان با ادامه توضیحات افزود: با توجه به افزایش روزافزون تعداد پژوهش‌های مذکور، این نیاز احساس شد که کمیته اخلاق در پژوهش‌های زیست‌پزشکی در دانشگاه رازی راه‌اندازی شود و این کمیته هم‌اکنون به عنوان یکی از کمیته‌های ملی اخلاق در پژوهش، در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به ثبت رسیده و از این پس، پروپوزال‌های مربوط به دانشگاه رازی و سایر پروپوزال‌های درخواستی از دیگر دانشگاه‌ها، در این کمیته قابل پذیرش و بررسی است.

دکتر شهبازی بیان کرد: کمیته اخلاق در پژوهش‌های زیست‌پزشکی تجربه جدیدی است اما ما تجارب مشابهی در بحث کمیته «اخلاق کار با حیوانات» داریم که این کمیته در سال ۱۳۹۴ در دانشگاه رازی تشکیل شده است.

در ادامه دکتر فرید نجفی معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه نیز اظهار داشت: دانشگاه رازی جزو معدود دانشگاه‌های کشور است که کمیته اخلاق در پژوهش‌های زیست‌پزشکی را تشکیل داده است، در این کمیته پروپوزال‌ها از ابعاد مختلف از جمله ساختار علمی مورد بررسی قرار می‌گیرند.

در این نشست، پروپوزال‌های دانشجویان متقاضی اخذ شناسه اخلاق مورد بررسی قرار گرفت.