بر اساس نظام رتبه‌بندی شانگهای؛ دانشگاه رازی در رشته مهندسی شیمی در میان ۴۰۰ دانشگاه برتر جهان قرار گرفت - صفحه نخست

دکتر سیدمحمدباقر نجفی در گفتگو با روابط عمومی دانشگاه رازی اظهار داشت: بر اساس اعلام پایگاه استنادی علوم جهان اسلام )ISC)، دانشگاه رازی برای نخستین بار، بر اساس نظام رتبه بندی شانگهای، در رشته مهندسی شیمی در بین ۴۰۰ دانشگاه برتر جهان قرار گرفت.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه رازی افزود: نظام رتبه بندی شانگهای با عنوان اختصاری )ARWU) یکی از معتبرترین و قدیمی ترین نظام های رتبه بندی دانشگاه‌های جهان است که از سال ۲۰۰۳ هرساله لیست دانشگاه‌های برتر جهان را بر اساس شاخص‌های خود اعلام می‌کند.

وی توضیح داد: نظام رتبه بندی شانگهای بر مبنای این فرض که نمی‌توان همه دانشگاه‌های جهان را با هم مقایسه نمود، تمرکز و جامعه هدف خود را بر دانشگاه‌های تحقیقاتی برتر دنیا قرار داده است و دانشگاه‌هایی که دارای جایزه نوبل، پژوهشگران دارای استناد بالا یا مقاله منتشر شده در مجلات "نیچر" و "ساینس" هستند، در این رتبه بندی قرار می‌گیرند.

دکتر نجفی با تشریح شاخص‌های مورد بررسی در نظام رتبه بندی شانگهای گفت: کیفیت آموزش در نظام رتبه بندی شانگهای با وزن ۱۰درصد بر مبنای تعداد دانش آموختگان دانشگاه که موفق به دریافت جایزه نوبل یا نشان های مهم علمی شده اند، سنجیده می‌شود.

این مسئول با بیان اینکه در بحث سنجش دانشگاه‌ها در نظام‌های رتبه بندی، سه بعد «آموزش»، «پژوهش» و «خدمات» لحاظ می‌شود، افزود: این نظام‌ها بیش از هر چیز بعد پژوهش را مورد ارزیابی قرار می‌دهند و در نظام رتبه بندی شانگهای نیز بالاترین وزن به شاخص‌های پژوهشی مرتبط می‌شود.

دکتر نجفی توضیح داد: در شاخص کیفیت اعضای هیأت علمی، به اعضای هیأت علمی دانشگاه که موفق به دریافت جایزه نوبل یا مدال‌های برجسته علمی شده‌اند، وزن ۲۰ درصد اختصاص داده شده است.

وی در ادامه افزود: محققان پراستناد دانشگاه در ۲۱ حوزه موضوعی بر اساس پایگاه استنادی ISI سنجیده می‌شوند و ۲۰ درصد از وزن شاخص‌های این نظام رتبه بندی را به خود اختصاص داده‌اند.

دکتر نجفی با اشاره به اینکه خروجی های پژوهشی دانشگاه در دو بخش سنجیده می‌شود، افزود: مقالات منتشر شده دانشگاه در مجلات "نیچر" و "ساینس" با وزن ۲۰ درصد و تعداد مقالات منتشر شده در ISI که در نمایه‌های SCIE یا SSCI ایندکس شده‌اند با وزن ۲۰ درصد، ملاک محاسبه وضعیت پژوهشی دانشگاه‌ها هستند.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه رازی، سرانه عملکرد دانشگاه را از دیگر شاخص‌های نظام رتبه بندی شانگهای دانست که با درنظر گرفتن اندازه موسسه و تعداد دانشجویان و استادان سنجیده می‌شود و این شاخص در نظام رتبه بندی شانگهای ده درصد وزن دارد.

وی با بیان اینکه شاخص‌ها و معیارهای رتبه بندی دانشگاه ها دائما در حال تغییر و تکامل هستند، افزود: این نظام رتبه بندی دو سال است که دانشگاه‌های جهان را بر اساس حوزه‌های موضوعی نیز رتبه بندی می‌کند و بر این اساس دانشگاه های برتر جهان در ۵۴ رشته در قالب پنج حوزه کلی شامل حوزه مهندسی (۲۲ رشته)، حوزه علوم پایه (۸ رشته)، حوزه علوم زیستی (۴ رشته)، حوزه علوم پزشکی (۶ رشته) و حوزه علوم اجتماعی (۱۴ رشته) مورد ارزیابی قرار گرفته‌اند.

وی با ادامه توضیحات افزود: معیار ارزیابی بر مبنای تعداد تولیدات علمی دانشگاه‌ها در حوزه های مذکور بین سال های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ در پایگاه Web of science بوده که البته حد آستانه برای رشته‌های مختلف، متفاوت بوده است.

دکتر نجفی در پایان با اشاره به رتبه دانشگاه رازی در نظام رتبه بندی شانگهای، گفت: دانشگاه رازی در حوزه موضوعی مهندسی شیمی، برای نخستین بار در بین ۴۰۰ دانشگاه برتر جهان قرار گرفت.