Last News

نشست «مطبوعات و نهضت ملی شدن صنعت نفت در کرمانشاه» به میزبانی دانشگاه رازی برگزار شد.

 

به مناسبت ۲۹ اسفندماه ملی شدن صنعت نفت ایران، مرکز مطالعات تاریخی (اسناد، آرشیو و موزه)، با همکاری معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه رازی، انجمن ایرانی تاریخ  مرکز استان کرمانشاه، پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی غرب کشور، انجمن علمی دانشجویان تاریخ رازی و روزنامه باختر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۴۰۳ ساعت ۲۰:۳۰ الی ۲۲ به صورت مجازی نشست علمی با عنوان: «مطبوعات و نهضت ملی شدن صنعت نفت در کرمانشاه» را با حضور: محمدحسین شیریان پیشکسوت حوزه مطبوعات کرمانشاه، دکتر روح ­اله بهرامی، رئیس انجمن ایرانی تاریخ مرکز استان کرمانشاه، و فرشته ازره کارشناس مسائل تاریخ نفت برگزار کرد.
در ابتدای این نشست، فرشته ازره پس از معرفی سخنرانان و گرامی داشت یاد و خاطره کسانی که در حوزه فرهنگ کرمانشاهان تلاش کردند، مقدمه‌ای را راجع به تاریخچه حفاری نفت در ایران و کرمانشاه ذکر کرد و به نهضت ملی شدن صنعت نفت به اختصار پرداخت. 
سپس محمدحسین شیریان نقش مطبوعات در جریان ملی شدن صنعت نفت را مهم دانست و گفت: در کرمانشاه هم به سبب وجود پالایشگاه نفت، مطبوعات مقالات و اخبار‌های متعددی را منتشر نمودند. در همین راستا موافقان و مخالفان با مسلک­‌های خاص خود به علت آزادی نسبی از چنین جریانی بهره بردند.   به همین دلیل در دوران دکتر محمد مصدق نشریات گسترش یافت. در جریان قیام ۳۰ تیر ۱۳۳۱ شمس قنات­ آبادی به کرمانشاه آمد و بر ضد نخست وزیری قوام اقدام کرد و نشریات کرمانشاه نیز از دکتر مصدق حمایت نمودند. از طرفی، ادبیات جدیدی توسط مطبوعات شکل گرفت که بر جامعه تأثیر گذاشت. آنان سخنرانی­‌های فراوانی را در حمایت از ملی شدن صنعت نفت منتشر کردند و  برخی از آنان مصدق را قهرمان ملی و نماد استقلال ایران دانستند و بر علیه بریتانیا مطلب نوشتند. از طرف دیگر، ملی گرایان هم در کرمانشاه از طریق مطبوعات تلاش‌های بسیاری برای خلع ید انگلستان و در اختیار گرفتن نفت توسط ایران انجام دادند.
در ادامه دکتر روح اله بهرامی مطبوعات را یکی از ارکان جامعه آزاد و نیز به عنوان ابزاری آگاهی بخش در جامعه ایران دانست و گفت: با نگاهی کوتاه به نحوه پیدایش مطبوعات سیاسی در ایران با آغاز انقلاب مشروطه و تشکیل احزاب، به رکود آن در دوره رضاشاه اشاره کردند. اما از سال ۱۳۲۰ تا ۱۳۳۲ ش به ویژه در عصر مصدق وضعیت تا حدودی بهبود یافت. در این میان مطبوعات کرمانشاه هم همگام با نشریات کشور در حمایت از ملی شدن صنعت نفت ایران به شدت تلاش نمودند. این نشریات با جریان­‌های مختلف سیاسی، ملی و مذهبی همراه شدند و این بدان علت است که احزاب مختلف در کرمانشاه نفوذ یافتند که بسیار مهم بود. ناگفته نماند برخی از مطبوعات کرمانشاه با جرأت بر علیه اشخاص با نفوذی مثل استاندار وقت کرمانشاه و حتی درباریان مطالب تندی نگاشتند و با چنین رویکردی به فعالیت پرداختند. علاوه بر این، بر ضد استعمارگران و مدیر بریتانیایی شرکت نفت کرمانشاه هم مقالات وافری به رشته تحریر درآوردند.
 در بخش بعدی نشست، فرشته ازره به اختصار رویکرد‌های ضد استعماری و ضد حکومتی مطبوعات کرمانشاه را بررسی نمودند. وی چنین رویکردی را نقطه عطفی در تاریخ ایران و حتی کرمانشاه دانست، زیرا به هر شکل قصد داشتند تا به دخالت بیگانگان خاتمه دهند و استقلال ایران را حفظ نمایند و با تحریک مردم و آگاهی بخشیدن به وطن پرستان گامی مهم در بیرون راندن بریتانیا بر دارند. در این میان هشت نشریه کرمانشاه فعالیت­‌های گسترده‌ای را تا زمان ملی شدن صنعت نفت انجام دادند. در نهایت، این نشریات را به ترتیب معرفی نمودند و به برخی از مقالات آنان اشاره کردند.
در ادامه مجدداً شیریان دقایقی صحبت کرد و نکاتی را به صورت کلی و با ذکر مثال درباره مطبوعات سیاسی کرمانشاه در آن دوران توضیح داد که چگونه بر تحولات نفت در کرمانشاه اثر گذاشتند.
در پایان این نشست، سخنرانان به سؤالات مطرح شده پاسخ دادند.   


 

آخرین اخبار