Last News

نشست هم‌اندیشی با حضور دکتر «سعید خدایگان» قائم مقام بنیاد ملی نخبگان و رؤسای دانشگاه‌های استان کرمانشاه به میزبانی دانشگاه رازی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه رازی، نشست هم‌اندیشی با حضور دکتر «سعید خدایگان» قائم مقام بنیاد ملی نخبگان و رؤسای دانشگاه‌های استان، ۸ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ در سالن جلسات حوزه ریاست دانشگاه رازی برگزار شد.

در آغاز، دکتر «آوات طاهرپور» رئیس بنیاد نخبگان استان کرمانشاه ضمن خیرمقدم به میهمانان و با تشکر از میزبانی دانشگاه رازی برای برگزاری این نشست، در سخنانی ابراز امیدواری کرد که حضور مسئولان عالی رتبه بنیاد نخبگان و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری منجر به نتایج مفید و ارزشمند برای استان شود.


نقش دانشگاه در اقتصاد دانش‌بنیان چیست؟

در ادامه، دکتر «جمال فتح‌اللهی» رئیس دانشگاه رازی ضمن خیرمقدم به حاضرین و با ابراز امیدواری از اینکه سفر قائم مقام بنیاد ملی نخبگان به کرمانشاه، برای کشور و استان مفید واقع شود، با طرح این پرسش که «نقش دانشگاه در اقتصاد دانش‌بنیان چیست؟» سخنان خود را ادامه داد و اظهار داشت: در قرن ۲۱ که عصر رقابت بین‌الملل بر پایه «دانش» است اگر از این مهم عقب بمانیم از صحنه رقابت جهانی خارج می‌شویم.


دکتر فتح‌اللهی با اشاره به اهمیت توجه به حوزه‌های دانش‌بنیان یادآور شد: ذکر این نکته شایان توجه است که ۹۰ درصد دانش، «ضمنی» است و صرفاً ما دانشگاهیان می‌توانیم ۱۰ درصد این دانش را در دانشگاه و مراکز آموزش عالی خلق کنیم که البته این ۱۰ درصد، دانش کلیدی است. در حقیقت دانشگاه باید تلاش کند تا آن ۹۰ درصد دانش ضمنی که در حوزه اجرایی خلق می‌شود با کمک ۱۰ درصد دانشی که در مراکز آموزش عالی تولید می‌شود تجمیع و راهگشای چشم‌انداز آینده باشد.

پنج عنصر کلیدی برای تحقق اقتصاد دانش‌بنیان در استان

رئیس دانشگاه رازی با برشمردن پنج عنصر کلیدی برای تحقق اقتصاد دانش‌بنیان اظهار داشت: «حاکمیت»، «صنایع و صنوف»، «سازمان‌های مردم نهاد»، «رسانه‌ها» و «دانشگاه‌ها موسسات آموزش عالی» پنج حوزه‌ای هستند که نقش کلیدی در کمک به تحقق اقتصاد دانش‌بنیان دارند.

وی با اشاره به نقش قوای سه‌گانه برای نقش‌آفرینی در حوزه اقتصاد دانش‌بنیان، ظرفیت ۸۰ هزار پرسنل دستگاه اجرایی و نقش‌آفرینی مجموع دستگاه‌های حاکمیتی در این راستا را یادآور شد و گفت: در حوزه صنایع و صنوف؛ تشکل‌های فعال شامل: «اتاق تعاون» با ۲۴۰۰ تعاونی فعال در استان، «اتاق بازرگانی» با ۹۰۰ عضو، «اتاق اصناف» با ۳۰ هزار عضو در قالب ۶۰ اتحادیه، دربردارنده دانش ضمنی هستند و اینکه «چگونه این دانش ضمنی را با کمک دانشگاه تجمیع کنیم و به توسعه دانش برسیم»؛ نیازمند هم‌افزایی و تعامل مجموعه عناصر دخیل در تحقق اقتصاد دانش‌بنیان است.

طرح ایده «استخراج دانش‌های پیشران» در راستای کمک به تحقق اقتصاد دانش‌بنیان

دکتر فتح‌اللهی با طرح ایده «استخراج دانش‌های پیشران» تصریح کرد: ایده استخراج دانش‌های پیشران و عملیاتی کردن آن، مستلزم ساختار انگیزشی است که در حقیقت آن پنج نهاد به عنوان عناصر کلیدی تحقق اقتصاد دانش‌بنیان باید با هم تعامل داشته باشند، در همین راستا از معاونت محترم علمی و فناوری ریاست جمهوری انتظار می‌رود که مساعدت لازم برای اجرایی نمودن این طرح را به عمل آورند.


۵۰ درصد پایان‌نامه‌های حوزه اقتصاد دانش‌بنیان در سطح کشور توسط دانشگاه رازی انجام شده است

وی از اعلام آمادگی دانشگاه رازی برای اجرای «طرح استخراج دانش‌های پیشران» خبر داد و تصریح کرد: با توجه به اینکه ۵۰ درصد پایان‌نامه‌های حوزه اقتصاد دانش‌بنیان در سطح کشور توسط دانشگاه رازی انجام شده است، این آمادگی وجود دارد که برای استخراج دانش‌های پیشران و عملیاتی نمودن آن ورود جدی داشته باشیم.

رئیس دانشگاه رازی همچنین ایده راه‌اندازی «پژوهشکده اقتصاد دانش‌بنیان» با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری را مطرح کرد و خواستار حمایت در این خصوص شد.

دکتر فتح‌اللهی همچنین ضرورت «بازنگری قوانین تجاری» را مورد تأکید قرار داد و با طرح این موضوع که چگونه پاسخی برای این مسائل پیچیده پیدا کنیم؛ خواستار نقش‌آفرینی جدی نهادهای ذیربط برای پاسخ به این پرسش شد.

در ادامه نمایندگان دانشگاه‌های استان به بیان دیدگاه‌ها، نقطه‌نظرات، دغدغه‌ها و مسائل خود پرداختند.

از مهمترین موضوعاتی که در این نشست مطرح شد؛ توجه به پتانسیل‌ دانشگاه‌های استانی، حمایت از تأسیس سایت مواد موثر گیاهان دارویی، افزایش بهره‌وری شرکت‌های دانش بنیان، ضرورت حمایت از پارک علم و فناوری دانشگاه رازی، حمایت از اجرای سیاست‌های دانش‌بنیان در استان، توجه جدی به رشته‌های علوم پایه و ریشه‌یابی اثرات مخربی که از دست رفتن توان رشته‌های علوم پایه در آینده ایجاد خواهد کرد، ضرورت راه‌اندازی مرکز نخبگان با محوریت علوم پایه به صورت مجزا از رشته‌های دیگر، توجه ویژه به گرنت‌ها و تخصیص بودجه‌های استانی، توجه به خرید تجهیزات و تعمیرات دستگاه‌های آزمایشگاهی بود.

در ادامه دکتر «سعید خدایگان» قائم مقام بنیاد ملی نخبگان ضمن ابراز خرسندی از سفر به استان کرمانشاه و حضور در دانشگاه پرافتخار رازی، حادثه تلخ بندر شهید رجایی را تسلیت گفت.


وی با ادامه توضیحات افزود: امسال بیستمین سال تاسیس بنیاد ملی نخبگان است و با توجه به تغییرات سریع در توسعه و رشد جهانی این بنیاد در حال تغییراتی است.

رشد چشمگیر فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان

دکتر خدایگان با اشاره به رشد چشمگیر فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان گفت: با این وجود اما همچنان سرمایه‌گذاری در این زمینه و توجه به شرکت‌های دانش‌بنیان نیاز به تلاش بیشتری دارد.

وی در تعریف «نخبگان» گفت: نخبه به تعبیری به فردی اطلاق می‌شود که اثرگذاری بارز در حل مسائل اولویت‌دار کشور را دارد در زمره نخبگان قرار می‌گیرد، تلاش بنیاد نخبگان این است که مستعدان را شناسایی و سپس زمینه را برای تبدیل افراد مستعد به نخبه فراهم کند.

دکتر خدایگان توانمندسازی و ماندگاری نخبگان را مورد تاکید قرار داد و گفت: موضوع مهاجرت نخبگان نیز باید مورد توجه قرار گیرد، در این راستا ایجاد اشتغال پایدار به عنوان یکی از نیازهای اساسی افراد نخبه مورد تأکید است.

اجرای طرح شهید احمدی روشن برای شناسایی دانشجویان مستعد

وی با اشاره به طرح‌های بنیاد ملی نخبگان برای حمایت از جامعه نخبگانی افزود: در این راستا، «طرح شهید احمدی» روشن برای شناسایی دانشجویان مستعد با محوریت اساتید را در دست انجام داریم.


دکتر خدایگان همچنین بیان کرد: «طرح شهید بهشتی» نیز با انجام اصلاحاتی در حال ابلاغ است و بر اساس این طرح ما نقش تسهیلگری و حمایتی برای برقراری ارتباط بیشتر اساتید با حوزه صنعت را داریم.

ابلاغ «طرح همیار صنعت استانی» در هفته آینده

وی از ابلاغ «طرح همیار صنعت استانی» در هفته آینده خبر داد و اظهار داشت: بر اساس این طرح، صنایع مسائل خود را از طریق بنیادهای نخبگان استانی به صورت فراخوان اعلام می‌کنند که این مسائل از طریق اساتید و دانشجویان انجام می‌شود؛ اطلاع رسانی در خصوص این طرح نیز صورت خواهد گرفت.

دکتر خدایگان با بیان اینکه بنیاد ملی نخبگان با شعار «دانایی، توانایی و مانایی» در زمینه حمایت از جامعه نخبگانی فعالیت می‌کند، شاخصه اصلی نخبگی را در «دانش» دانست و گفت: طرح‌هایی برای حوزه علوم پایه و علوم انسانی نیز داریم که در حال تصویب هستند.

وی ضمن اشاره به پیشنهادات مطرح شده در این جلسه، بازنگری قوانین تجاری به عنوان پیشنهاد مورد تاکید ریاست دانشگاه رازی را مهم و حائز اهمیت دانست و افزود: دانشگاه رازی در این زمینه پروپوزال طرح را آماده و جهت پیگیری به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارسال کند.

دکتر خدایگان همچنین ارائه پروپوزال راه‌اندازی سایت گیاهان دارویی و پیشنهاد انعقاد تفاهم‌نامه برای توانمندسازی مستعدان دانشگاه‌ علمی کاربردی و دانشگاه ملی مهارت را مطرح کرد.

اجرای «طرح جهت» برای جذب دانش‌آموختگان دکتری

وی در ادامه از اجرای «طرح جهت» برای جذب دانش‌آموختگان دکتری نخبه به عنوان اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها خبر داد و یادآور شد: اجرای «طرح جذب» در دستگاه‌های اجرایی نیز در دستور کار قرار دارد که چهارمین فراخوان آن در شهریور ماه سالجاری اعلام خواهد شد.

دکتر خدایگان جذب نخبگان در شرکت‌های دانش‌بنیان و بخش خصوصی را از دیگر طرح‌های بنیاد ملی نخبگان دانست و یادآور شد: علاوه بر بحث اشتغال نخبگان، موضوع دیگر کمک به تأمین مسکن آنان است، در این راستا تأکید بر این است که استان‌های کمتر برخوردار را به صورت ویژه ببینیم.

در پایان این نشست، دکتر شاهرخی ضمن قرائت پیام دکتر «حسین افشین» معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان و رئیس بنیاد ملی نخبگان حکم انتصاب دکتر «آوات طاهرپور» به عنوان رئیس بنیاد نخبگان استان کرمانشاه را قرائت کرد.

پس از پایان این جلسه، نشستی با حضور دکتر خدایگان و نخبگان و مستعدین برتر استان در سالن اجتماعات پروفسور شمسی‌پور کتابخانه مرکزی دانشگاه رازی برگزار شد. در این نشست که با پرسش و پاسخ همراه بود، نخبگان به بیان دغدغه‌ها نقطه‌نظرات و مسائل حوزه نخبگانی پرداختند.


 

آخرین اخبار